Det här inlägget är väldigt roligt och spännande att skriva om för jag har inte fått möjligheten att lyfta ämnet förrän nu och det tack vare att jag fick en fråga från en brevskrivare:

– Jag såg att du var kristen samtalsterapeut och min fråga handlar om relationen till min pojkvän som aldrig riktigt djupnar, det faktum att jag är kristen med allt vad det innebär – mina förväntningar och andras förväntningar på hur en relation ska se ut och utveckla sig.

Först och främst vill jag säga att jag inte tror att det finns något rätt eller fel här, jag vet att det finns kristna som säger att man bara “får” eller “bör” vara tillsammans med någon som delar ens tro, det tror inte jag alls.

Däremot så tror jag att det behöver finnas en öppenhet för varandras olikheter – om det så är tro, maträtter, klädval eller åsikter med mera så är det här något som man behöver prata igenom så att man inte står där sedan och är besviken för att man inte kände att man fick gehör eller att man inte insett hur dålig klädsmak ens partner hade…..:).

IMG_0465

Det är så lätt att i ett sådant läge skylla på den andre och tycka att den borde varit och gjort annorlunda men faktum är att det är bara jag som är ansvarig för mitt liv och mina val, så också min tro.

Jag kan inte lägga det på min partner, jag kan inte skylla på hen om jag inte utvecklas eller min tro inte fördjupas….

Jag kan däremot be om öppenhet, tolerans och förståelse – men det måste komma från bådas håll, inte bara den som tror utan även den som valt att inte tro.

Kvinnan som skrivit brevet uttrycker att hennes relation inte djupnar och det verkar som att hon relaterar det till sin tro och då tolkar jag det som att hon längtar efter att få dela det med sin partner.

 

IMG_0026

Självklart så är det så att få dela tron med någon ger en extra dimension, man får möjlighet att tillsammans utforska något som inte är så självklart och inte så synligt heller för den delen.

Man får möjlighet att dela med sig av djupare tankar, känslor och behov (och tack!) när man ber tillsammans vilket gör att man på ett ganska naturligt sätt håller sig uppdaterade med varann.

Dock så ska man komma ihåg att bara för att man delar en tro så är det inte alls säkert att man delar samma tros-värderingar och/men det ger också en skön utmaning i relationen som gör att man måste tänka till om tron verkligen håller, står jag för det jag tror på eller är det bara gamla floskler som jag fått höra i kyrkan eller är uppväxt med?

Jätte-bra att bli ifrågasatt i den här typen av tankar från någon som tänker olika!

Den frågan får man ju antagligen känna på även när man lever med någon som inte tror och då är ju acceptansen från bådas håll det viktigaste, du tror som du tror och jag tror som jag tror och det är OKEJ!

Det kan till och med ge en krydda åt relationen.

IMG_3571

Så, bara för att man inte delar samma tro så tror jag inte att det behöver innebära att man inte når djupare i relationen men jag tror att det är viktigt att känna in hur man vill ha sitt liv och vilka värderingar som man verkligen vill dela med ens partner.

Jag har träffat par där båda är troende och där religionen snarare bidragit till en ytlighet och en rädsla för att verkligen visa vem man är och tänker och känner – där tron mer handlar om att av rädsla hålla sig till regler och lagar – istället för att själv pröva det i sitt hjärta och framför allt våga säga det till partnern.

Jag har träffat par som använder till exempel bibelord för att kuva och för att skrämma sin partner till lydnad och underdånighet!

Så, som du märker så har jag inte EN tanke i det här MEN däremot så vill jag bestämt säga att du aldrig ska ge upp det du tror på eller ge vika för att försöka passa in eller att du ger upp det du tror på bara för att du känner att din partner inte delar din tro.

Tro, hopp och kärlek – Störst av allt är Kärleken – låt oss aldrig glömma det!

Kram från mig<3

Charlotte

 

@Charlotte Sander och Relationsexperten.se

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>