0

Bilden tagen av Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

 

[dropcap style=”no-background”] V [/dropcap]eckans Fråga handlar om att helt plötsligt bli lämnad.

Den som lämnat velar också och verkar inte kunna bestämma sig vilket gör det hela både utdraget och mer smärtsamt.

Vad kan den som blivit lämnad då göra? Bara sitta och vänta på att den som lämnat ska bestämma sig?

Det är så klart upp till var och en men…

jag tror att det är viktigt att ha en balans mellan hjärta och hjärna.

[infobox style=”alert-error”] Man behöver vara rädd om sig och oftast är det hjärnan som är mest vettig att tala om det för en, hjärtat kan ofta säga något helt annat, typ att man kan vänta i all evighet på att den man älskar ska bestämma sig…. [/infobox]

Jag rekommenderar starkt att man känner alla känslor hela vägen ut,  sedan tänker alla tankar hela vägen ut och sedan försöker få en balans, en syntes i det.

Däri brukar också svaret ligga – eller åtminstone en vägledning i hur man kan göra i situationen.

Nåväl, här kommer frågan och nedan mina tankar,

 

IMG_5999

Hej!
Min sambo ville plötsligt separera efter 6år tillsammans, och han flyttade 1v senare.

Han hade ej gjort någon antydan till detta beslut tidigare, utan funderat själv “bakom ryggen” på mig i ett par mån. Sen nämnde han paus istället efter att han redan hade gjort slut. Nu har det gått 3mån sedan han gjorde slut, och han kan fortfarande inte ta något beslut angående “oss”.

Han vet inte heller hur han vill ha pausen. Vi ses och har roligt ihop 1-2ggr/mån, men han säger inte (vet inte?) var skon klämmer. Jag vill ju egentligen ha tillbaka honom, men att han då måste “bevisa” att han förtjänar mig. Hur kan man göra för att snabba på hans beslut? Kan man ens det? Jag vill ju att vi ska hitta tillbaka, men det är oerhört smärtsamt att sitta i kläm i mitten, inte veta om man ska försöka gå vidare (dvs inte ha någon kontakta alls) el. inte.

Jag har nämt för honom att jag nog ej kan vara kompis pga att jag fortfarande älskar honom, vilket skulle bli smärtsamt varje gång vi sågs. Vilka krav är rimliga att ställa i en sådan här situation? Kan man “trigga igång” honom så han inte står stilla?

Det är jag som kontaktar honom nästan hela tiden. Jag är rädd att vi glider isär helt om vi inte träffas, men samtidigt känns det som att han vill äta upp kakan och ha den kvar samtidigt. Vore tacksam för några kloka råd, då jag har svårt att tänka förnuftigt utan tänker med hjärtat…
hälsningar Gerbera

IMG_4686

Hejsan!
Det är svårt att tänka klart när huvudet kanske säger en sak och hjärtat något annat.

Jag tror att du egentligen vet vad du kanske borde göra, nämligen att tala om för honom hur du vill ha det.

Det som hindrar dig är precis det du skriver, ditt hjärta.

Det behöver bli en balans i dig för att du ska kunna veta hur du ska göra och vad du vill och behöver.

Vad säger ditt hjärta, allra, allra djupast? Kanske att du kan vänta i all evighet på att han ska bestämma sig?

Vad säger din hjärna? Kanske att du behöver vara rädd om dig och att risken är stor att du blir utnyttjad och kanske sviken ännu mer om du inte sätter en gräns för hur du vill ha det?

[infobox style=”alert-error”] Kanske är då balansen någonstans mitt emellan hjärta och hjärna. [/infobox]

Du kan nog inte kräva ett beslut NU för risken är att du tvingar honom att bestämma något som kan bli förhastat, du har visserligen triggat igång honom som du själv skriver, men jag är inte säker på att det är det bästa.

Däremot skulle jag kunna tänka mig att balansen för dig ligger i att du sätter en tid för hur länge du kan vänta samtidigt som jag tycker att du kan be honom att gå och prata med någon professionell.

Det tror jag han kommer att tycka är bra, så till vida han inte har någon annan vid sidan om – men det verkar ju inte som att du misstänker det och så behöver det inte alls vara heller.

Han kanske går igenom en kris på flera plan och inte hittar ut så din hjälp till honom kan just vara att du tidsbestämmer OCH rekommenderar terapi.

[infobox style=”alert-error”] Så, känn ytterligheten i ditt hjärta och tänk sedan ytterligheten i din hjärna, alltså yttersta känslan kontra yttersta tanken. Försök sedan hitta en realistisk balans/syntes där du känner dig tillfreds och samtidigt kan visa tydlighet mot din sambo. [/infobox]

Jag önskar dig varmt lycka till,

kram

Charlotte

 

@Charlotte Sander och Relationsexperten.se

 

6 Comments

 1. Sandra

  Tack för svar
  Vi var tillsammans tillsammans första vändan i tre månader… han tyckte att allt gick lite för fort fram, han blev rädd som han sa. Sen ville han försöka igen för att han tyckte om mig som han sa. Innan vi försökte igen alltså efter tre månader fick jag för mig allt det där. Han nekande bestämt och gjorde allt i sin makt för att jag skulle tro honom. När vi sen försökte igen under fyra månader så misstrodde jag honom om samma sak. Han fortsatte och neka och varnade mig att han inte skulle orka hur lömgebsom helst och att jag borde tro honom. Är det hjärnspöken jag har att arbeta med? Alla omkring mig säger det. Det känns otäckt verkligt för mig även fast de inte har npgon som helst koppling till varann eller ens är i samma ålder. Jag blir både rädd för mig själv och självklart väldigt ledsen över att jag förstörde allt genom att misstro, när jag bara borde ha litat på.

  • Charlotte Sander

   Hej igen,
   jag tror att det är något du behöver titta på men det kan vara svårt att göra själv.
   Du kan boka tid om du vill hos mig så kan vi samtala mer kring det här, eller så kan du så klart ta kontakt med din vårdcentral och så kan dom lotsa dig vidare till exempelvis en terapeut,
   kram<3
   Charlotte

   • Ina

    Hej!
    Jag blev lämnad av min kille för en månad sen. Vi hade varit några månader tillsammans. I början var han väldigt intresserad för mig, ringde varje dag, skickade meddelande, pussar.. Men har bott men en kvinna hela tiden, när jag upptäckte det sa han att det är slut och hon håller på att köpa hus och flytta. Jag blivit orolig och osäker på honom, svartsjuk eftersom han har varit med henne när de är hemma. Åkte de till Finland också i 3 dagar, han sa att hjälpa henne att hämta sina grejer från huset som hon sålde där. Då var jag förvirrad, rädd, misstänkte att han ljuger om allt. Han brukade säga att jag tänker för mycket och stressar honom, allt kommer att ordna sig… Jag lånade honom pengar att betala sin lån för bilen och de pengarna fick jag aldrig tillbaka. I sista tiden ville han inte att jag ringer när han är hemma och skickar meddelande på kvällar eftersom hon läste några av dem. Då började kaos i mig själv, älskat honom och blivit rädd att inte förlora honom. Men han var ovanligt lugn. Nästa gång när han ville fråga om pengar blivit jag ärg och sa att fråga henne eftersom hon är kvinna som har honom inte jag. Jag är bara jobbkompis som han brukade säga till hene när jag ringde. Efter det väntade jag honom efter jobbet att träffa honom. Då var han jättearg på mig och kastade mig ur bilen. Ville ha en paus att tänka vad han vill. Efter det lämnade han mig och hon är kvar hos honom. Det funkade inte skrev han i sista meddelande. Jag kan inte klara mig, gråter, kan inte sova, tar mediciner att lugna ner.Vill glömma allt men kan inte. Känner mig hopplos, besviken… utan lust för nånting. Analiserar situationer. Undrar om det var mitt fel o han lämnade mig. Lider och älskar honom fortfarande. Finns det någon hopp för mig?

    • Charlotte Sander

     Hej Ina!
     Det är väl klart att det finns hopp för dig!
     Du har gått igenom något som är tufft, både blivit förd bakom ljuset då du inte visste att han levde tillsammans med en annan kvinna när ni blev ihop och sedan har du blivit lurad på pengar.
     Att du lider förstår jag och kanske att du älskar honom som du skriver också MEN du behöver tänka till och inse att det här inte var en sund relation.
     Det går inte att bara glömma direkt utan tiden finns som hjälp här och som förhoppningsvis kommer att göra att du så småningom inser vilken typ av människa du haft att göra med, och i och med det välja bort det framöver om du får samma “vibbar” igen,
     kram<3
     Charlotte

 2. Sandra

  Hej
  Har en fråga angående att bli lämnad på
  Grund av misstro.
  Jag träffade en man i januari i år. Det kändes jätte bra med honom och efter tre månader lämnade han mig men förklaringen att hans känslor inte växte för mig.. jag ringde under va fyra veckor och grät och var ledsen och i allt detta fick jag för mig att han hade ihop
  Det med en arbetskamrat till mig,,, för att vara tydlig så har de ingen koppling alls med varann. Jag fick för mig detta genom att de var inloggade ungefär samtidigt på fb. Jag frågade båda flera flera gånger och båda nekade. Vi började iaf att ses igen igen och då framkom det att han tyckte att allt gick så fort första vändan och att han inte slutade att tycka om mig. Han ville försöka igen med mig. Han var tydlig med att han tyckte om mig och att han var trygg med mig och att han kände att han kunde vara sif själv med mig. Jag å andra sidan fortsatte att tjata om min misstro. Han vände ut och in på sig för att rentvå sig. Han sa att det va hjärnspöken och att jag var tvungen att släppa tankarna om det skulle fungera mellan oss. Jag fortsatte ändå och det kom ny
  Misstro. Han orkade inte länge och han lämnade mig. Nu är jag förtvivlad och har ännu svårare att släppa mina misstankar. Får för mig helt sjuka saker om dem. Fast alla mina vänner säger samma sak, nämligen att det bara är fantasier i mitt huvud. Jag mår jätte dåligt av allt det här och behöver råd. Det är svårt att beskriva allt här men det är i korta drag.

  • Charlotte Sander

   Hej Sandra!
   Ni är tillsammans i tre månader och sedan lämnar han dig.
   Under 4 veckor så ringer du och är ledsen och gråter för att du fick för dig att han var ihop med en arbetskamrat för att dom är inloggade på fb samtidigt?
   Handlar ditt beteende verkligen så mycket om er två? Jag tror att du dragit in någon tidigare erfarenhet och smärta i denna relationen.
   Självklart så orkar han inte när han vänder ut och in på sig men det inte hjälper – och jag tror att han inser att det handlar om dig och dina erfarenheter.
   Så vad kan du göra?
   Jag skulle kontakta någon psykolog som kan hjälpa dig att bena ut vad det här handlar om, så mitt råd är att du i första hand kontaktar din vårdcentral som kan lotsa dig vidare,
   Var rädd om dig<3
   Charlotte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>