I en relation händer det att man fastnar, parterna fastnar på varsitt håll  i varsin position som kan vara svår att komma ur.

Jag har sett det många gånger under åren att man både verbalt låst sig och hur man än försöker hitta varandras nycklar så går det inte.

Man pratar förbi varandra och ibland så vill man heller inte förstå varandra utan medvetet märker ord och söker fel i varje mening som sägs.

Jag har också sett hur man rent fysiskt vänder sig ifrån varandra, alltför rädda att visa känslor men där man innerst inne egentligen bara vill öppna upp och omfamna varandra.

Tyvärr så handlar det också många gånger om att hellre ha rätt än att försöka nå en enighet och en relationsharmoni.

Jag vet att jag kan låta lite gammalmodig med det jag skriver idag men jag har också sett reaktionen på människor när jag faktiskt säger att det går att släppa sig själv i relationen utan att för den skull tappa sig själv.

Så, hur gör man då?

Man behöver separera sig själv från relationen och lyfta sig så att man kan se på relationen ur ett giraffperspektiv.

Så mycket förändras när man släpper sig själv och istället blickar ner och kan se HELA bilden av vad som sker lite så där ovanifrån.

Uppifrån sett så kan bilden bli en helt annan, man ser både sitt eget agerande och ens partner med helt nya ögon eftersom man får distans.

Ibland kan det till och med locka fram skratt när man inser vad som faktiskt egentligen hade gått att lösa mycket enklare om man bara lagt ner sig själv lite grand.

Ibland kan det också vara att man inser allvaret och hur akut situationen faktiskt är, man kan få insikter som gör att man förstår att man måste agera snabbt och framför allt helt annorlunda än vad man gjort tidigare – för att inte tappa relationen och sin partner.

Det krävs så klart en viss prestigelöshet som kan skrämma, för vem är jag om jag släpper mig själv, då kommer jag ju tappa allt som är jag och framför allt det som JAG kämpat så hårt för.

Är det verkligen så eller har vi fastnat i en bild eller ett mönster av hur vi tror det måste vara för att vi idag lever i ett så individualistiskt samhälle och inte egentligen är så beroende av varandra?

Ibland har jag bara lust att säga att vi kanske skulle behöva svälta lite fysiskt tillsammans för att faktiskt inse att vi visst behöver varandra och inte bara svälta känslomässigt som många gör idag i relationen.

Att släppa dig själv innebär inte att du ger upp det som är du eller att du avsäger dig dina åsikter, tankar och känslor, inte alls!

Det innebär snarare att du just i situationen tar ansvar för det som är NI – som en helhet.

Just i den akuta situationen kanske det inte är läge att prata från ett jagperspektiv – man kanske måste tänka större och våga säga:

-Jag har ingen längtan efter en egen vinning i det här bråket, jag vill att vi tänker och pratar utifrån vi, kan vi göra det?

Vänta på reaktionen så ska du få se…

Sett ur det perspektivet, alltså att våga släppa dig själv så går det också att fortare nå ett stabilare både VI och JAG – det är ingenting som behöver krocka och kanske viktigast av allt är att inse att det inte finns något att vara rädd för i att släppa sig själv,

du kommer inte förlora, varken dig själv eller det som är du,

du kommer att vara “the bigger person” alltså vinnaren, för du vågade och du satsade!

Kram från mig<3

Charlotte

@Charlotte Sander och Relationsexperten.se

Vill Du boka samtal med mig?

Det kan Du göra här:

Competencer logga kopia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>