När jag funderade över 2017 så kom direkt orden “överlevnadens år”.

Jag blev först väldigt fundersam över det ordet – överlevnad – för det låter ju som att det kommer att bli ett tufft år där man knappt klarar sig.

När jag tänkte lite till och vände på ordet som jag ju brukar göra så blev det lite andra tankar som kom.

Levnad över…..eller kanske Leva över?!

Jag tror att det är precis det som blir summan av kardemumman för mig av 2016 och som jag precis börjat vänja mig vid och faktiskt vågar ta in, att leva över eller att överleva.

Att kunna överleva kan så klart innebära att man precis klarar sig exempelvis ekonomiskt.

Det kan också innebära att man fysiskt överlever – att man inte är så sjuk att man är ute ur systemet men man är heller inte helt med, jag tänker på utmattade människor och den psykiska ohälsan.

I en relation så kan det innebära att man liksom lite liknöjt vant sig, man är där för att man inte tror att något bättre finns eller man orkar inte eller törs inte ta klivet ut, i det okända, nej, då är det bättre att bara försöka överleva.

Att leva över kan också innebära att man faktiskt släppt och släpper mycket utan att för den skull ge upp, det tycker jag att mitt 2016 visat mig och det är precis det som jag vill ta in i mitt 2017.

Att leva över och att inte söka strid eller söka och gå in i relationer som urholkar men där jag trott att jag “måste” finnas med men där jag faktiskt inte riktigt överlevt….

Leva över betyder också att leva lite mer än bara här på jorden om du förstår hur jag menar.

Att försöka se allt från lite ovanifrånperspektiv, inte alltid lätt, men när dom stunderna och tillfällena infinner sig så är det en hisnande känsla för nästan allt ändrar utseende och sammanhang och mening sätts i ett helt annat perspektiv.

Leva över är ju också raka motsatsen till att leva under, du och jag är inga förlorare, vi är inga människor under, möjligen är vi undergörande varelser som vill förändring och med hjärtat bidra till att ljuset hela tiden lyser starkare än mörkret, eller hur!

Självklart är också överlevnad något som gör ont i hjärtat när vi möter tiggare och nyanlända flyktingar, det är överlevnad i dess mest basala form….där finns nog inte mycket alternativ till att leka med ordet överleva eller ens tänka det ordet på ett högre och annorlunda sätt, varje dag är en kamp och en längtan!

Att inte ha något men att äga allt kanske är det ultimata ordet av överleva – i dess bästa och vackraste form.

Vara och känna sig helt fri utan något som tynger – bara leva över, överleva, kanske det faktiskt är en levnad över som slår det mesta!

Ordet har för mig fått en helt annan klang och en helt annan innebörd – överleva- ett ord som kan innebära så mycket smärta men som jag också idag förstår kan innehålla så mycket rikedom och liksom en oöppnad skatt bara är början på ett äventyr som innehåller allt som verklig överlevnad innebär!

Självklart så önskar jag dig precis det och det är du som läser som bidrar till att relationsexperten.se överlever och frodas och jag vill också passa på och tacka för alla frågor som strömmar in hela tiden,

tack för att jag fått förtroendet 2016 och alla år bakåt också så klart och jag hoppas att jag kan få ha samma fina uppgift, att få möta dina funderingar och tankar kring dina relationer under 2017 också,

All, all kärlek till dig från mig,

kram<3

Charlotte

@Charlotte Sander och Relationsexperten.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>